Thursday, 27 December 2012

About lesen

assalamualaikum :)







Lama nya aku tak update blog, buzy membuncitkan perut mungkin? Haha.


Orang lain especially kawan kawan aku dah keje and dah ada first gaji dah,


Aku? Hmmmm tak keje lagi. Still duduk rumah, best jugak !



Sekarang aku tengah ambil lesen, best tak ambil lesen?



Eh mesti lah best ! Syokk gilaaa.


Tapi yang tak best nya kena dengar ceramah yang bosan.




First aku kena dengar ceramah masa 9/12/12 hari ahad.



Pukul 8 aku dah ada kat sana dah, then buat thumb print bagai,


pukul 9 baru ceramah tu betul betul start.




Serious aku bosan sebab sepanjang aku ambil lesen ni aku 



hidup sorang sorang je, kesian kan ?




Then disebabkan aku tak sebar sngat aku ambil undang kpp hari



khamis 13/12/12 . 




Pagi tu tak payah cakap lah nervous dia macam mana. 


Nak type ic number kat komputer tu pun menggigil tau.



Then masa tengah buat test tu aku ada feeling yang katakan yang 


aku gagal. 


Finally betul betul aku gagal. Sebab tak puas hati punya pasal



petang tu jugak aku ambil lagi, serious komputer yang aku



dapat tu senang. Yes memang malang tak berbau .



Disebabkan terlalu confident aku dengan gopohnya check result.



"GAGAL!" 



See, gagal lagi. 




Frust dia tu tak payah lah cakap kan. Kalau free takpe, ni 



kena keluar kan duit lagi.



Bila dah ready betul betul, hari ahad 16/12/12 aku ambil semula




Memang nervous sebab aku taknak gagal lagi sebab nanti mak



aku bising.



Tahu tak masa malam before nak ambil test tu, nak main laptop



pun takut tau sebab nanti ada je suara macam ni.



"baca buku , nanti gagal lagi"




Akhirnya, aku LULUS ! Alhamdulillah.



Lepas je lulus, aku terkinja kinja macam berok dah kat rumah



sebab happy lulus, haha annoying.




Abang mezan dah uruskan semua.



Dia text aku and kata 26/12 Motor 6jam,


27/12 kereta 6jam








So semalam aku dah habis kan motor, hmmm susah pun tak jugak



sebab aku memang dah reti bawak motor.



Berbelang kulit aku sebab bawak motor semalam.



then hari kereta pulak, pagi tu macam biasa lah kena ceramah lagi.




"Orang ni salah tempat apa, ke aku yang salah?"


Dia banyak ceramah pasal agama je yang aku dengar ler.



memang biol tapi takpe 3 jam je !












Pastu belajar basic pasal kereta, aku dah warning dah kat abang tu.




"memang jahanam kereta ni saya bawak kang''




Aku ni kalau ada basic takpe, tapi hampeh. Any way best jugak bawak 



kereta, pusing pusing kat situ.




Lepas ni tinggal nak belajar 8 jam pula motor kereta.



pastu test jpj . Aduhh lemau aku.













Birthday boy !



hari ni birthday awak yang ke 17 tahun, hmmm lambat nya birthday



awak, tapi setiap kali birthday awak mesti saya takde 


apa apa nak bagi. 


Tapi kalau birthday saya macam macam awak bagi. 



Tapi saya ada hadiah untuk awak. 


Special tau, semua orang boleh baca ni.




"Happy birthday to youuu~


Happy birthday to youu~


Happy birthday to Muhammad Syahmi ~


Happy birthday to youuu ~




Semoga awak panjang umur, murah rezeki, sihat selalu,



dan berkekalan dengan saya ye wak ?






Nak ikut tak saya pergi Legoland? Nak nak ?














Friday, 7 December 2012

oh hi i'm freedom

assalamualaikum :)






Alhamdulillah , akhirnya peperangan aku dalam SPM dah pun habis .


dah takde dah nak bukak buku lagi dah lepas nie , nak bangun pagi ,


nak iron baju , nak ikot mak dengan baba beli baju skola , kasut skola ,


barang barang skola . Klau ada pun maybe aku ikot sebab 


adik adik jelaa .


Dah jimat kos belanja , hekhek .


Tapi kan semalam serious aku rasa sayang sangat nak bukak baju 


skola , yelaa mana tak nye lepas nie aku dah tak kan pakai baju 


skola lagi , buang tebiat ke ?


Nanti masa nak amek result pun pakai baju biasa je .


ermmm baru semalam habis , dah rindu kan zaman sekolah .


Dulu nak sangat habis sekolah , hah sekarang bila dah


betul betul habis sekolah tak nak pulak .


aku ingat lagi kalau dulu member aku tanya bila nak kawen .


mesti aku jawab '' lepas SPM last paper ''

tapi bila dah betul betul last paper 


rasa kelakar pulakkk !


semalam kawan kawan aku ada jugak usekk aku .


senyum jelaa , malu dah nie . Dulu cakap 


macam yeye , adoiii .







Keje ? ermmm tak tau lagi . Kalau ada keje lah tak pun cari keje .


daripada duduk rumah tak de duit , baik keje kan ? 


At least ada lah duit sendiri .







yeayh by the way , hari ahad nie dah start dah kelas driving schoool bagai .


yeayhh abang ( coach) tuu kata anything on dia .



senang parents aku ta yah nak ulang alik amek aku . 








And semalam aku hanya dapat tengok Syahmi dari jauh je , tuu pun


nasib dapat tengok . Klau tak jangan harap lah der .



Okeyy seriously his looks fine and tambah handsome .


Sihat badan dia . And one more thing , aku tak dpat nak tegur dia 


langsung !!



dah lah cakap je through fon je , tuu pun kalau dia nak call .


Klau tak texting jelaa .



Kalau jumpa eh ? Erm tak kot . Dia sibuk and aku pun 


terikut -ikut buzy .



yeah Allah je tahu macam mana aku rindu dia .



Bak kata adik aku mcm tak pena jumpa pulak , bukan tak pena 






ye memang aku pena jumpa tapi sebab dulu selalu jumpa but not now .



Dia selalu layan facebook , sometimes rasa mcam bangang pulak kan 


takde facebook tapi aku dah pena rsa ada facebook so 


tak heran lah .



dulu you ada facebook pun sebab i now ..........









yeahhh i'm freedom , wish result aku gempakkkk !

















Monday, 3 December 2012

Khairina Areesa Khairina Ameera

assalamualaikum 





wahhh semalam is the best moment , sebab budak dorang yang kiut miut



tuu datang and lama dorang tinggal.


selalu kejap je . Tapi semalam sampai malam baru ibu dia datang amek.



memang best jaga dia sebab tak banyak kerenah .



bagi dia main game yang buat kek tuu hah terus dok mengadap .



sekali je ajar dia main game tuu terus dia dapat tangkap .



itu lah nama nya kuasa Allah pada anak yatim , kesiaan dia 


baru 5 tahun takde ayah .




suruh dia pandang camera pastu macam macam pose dia buat



dia kata nanti kalau dia dah besar dia nak jadi artis .






tengok le kemain fokus lagi main game , sampai asyik berulang main .


sampai naik bosan tngok .



Dia  memang manja sampai kakak dia kalah kan dia main game pun


dia merajuk , firstly ingat kan dia 


merajuk biasa je , pastu siap keluar air mata .


dahhhh sudaaahhh melaalak pulak , puas nak pujuk dia .





and paling tak boleh lupa masa baru beli air asam boi kat PM


ica nak minum air ,



my mom : cikgu akak ika katakan klau kita minum air masam masam


nanti otak kita tak pandai 


ica : *cakap kat adik aku* saya nak air kosong jelaa



Ya Allah pandai nya budak nie , InsyaAllah dia mesti jadi budak cerdik nie .







seronok sngat layan dia dengan kakak dia ,


me call them ica an mia .


rasa sedih kalau tak jumpa dia lama lama .




nanti datang rumah akak ika lagi okeyy ? Awesome ?



Awesome nie dah jadi ayat dia dah . Budak cepat tangkap .











Friday, 30 November 2012

saya rindu awak , tak pelik pun

assalamualaikum :)







serious rindu awak . Tapi tak pelik pun .


dah biasa dah kan kan ? Last kita jumpa masa kat sekolah , that day ada


exam science , 21/11/12 hari rabu 


i still remember . Tu pun jumpa kejap je , kat susur gajah tuu hah .


tapi syukur je dari tak jumpa langsung .


start from that day untill now tak jumpa jumpa .


kalau nak jumpa sngat pun tunggu lah paper minggu depan .


i think tuu last ever jumpa dia , and tengok dia pakai baju sekolah 


bagai . Arrrggghhhhh .


Kalau dulu hari hari jumpa kat luar , best that time , rindu pulak haih .


okeyy lah nanti i dah ada lesen i rempit lah pergi rumah you nak jumpa you .


hahhah LOL


ppastu kita boleh jadi cmnie ... secara sah okeyy ?


sweet woooo


okeyy semalam aku dah habis kan paper ert and seni .


seni memang terbaik !


aku skor A+ for subject tuu , weeehaaa .


orang lain dah merdeka sakan aku yang amek ekonomi asas nie still 


exam lagi , minggu depan last !


pastu yeayhh merdeka *flag*


budak budak sastera semalam menganjing betul .


siap kay motor dorang letak number plat habis spm lah , spm lah .


kay serious aku jeles .


tak pe nanti kau merdeka jugak sabar je .



and one exciting thing is lepas spm nanti aku ada date dengan lesen !  Yeayh



aku habis 6/12 hari khamis petang pukul 4


date dngan lesen hari sabtu pagi , weeeee


okeyy semua tuu my dad uruskan , cun tak ?



semoga tak gagal sebab duit pun melambung wooo




pasal keje ermmmmm don't know yet , kalau ada keje je lahh .


kt rumah pun macam hapee je melanguk pastu makan pastu guling guling


satu rumah .



BOSAN !



arrrghhh tak sabar nak free from sijil pelajaran malaysia .






wish me luck and have a good result yaa ! 

*thumbs up*






saya rindu awak muhammad syahmi <3
















Sunday, 11 November 2012

muslimah sejati

assalamualaikum ;D





setiap manusia pasti melakukan kesalahan dalam diri mereka . Tak


kira lah besar atau kecik . Begitu juga aku .


aku ingat lagi masa aku free hair , peh kemain hot lagi aku .


Kalau hang dengan member , hah aku sorang je tak pakai tudung .


dress up aku jangan dipertikai kan lagi lah , dengan baju macam 


tak cukup kain lepas tuu dengan seluar yang pendek macam amoi 


sebelah rumah aku tuu . haish aku sendiri pun kalau 


diingat kan balik pakaian aku memang malu sungguh , sampai dah tak


sanggup melihat nya .


tapi Allah masih sayang kan hambanya , Dia masih memberi 


peluang yang bersinar sinar untuk aku berubah .



Alhamduliilah pada usia aku 16 tahun dan awal bulan 4 , aku mula 


mencari nur dalam diri aku , 


sampai family aku tekejut dengan perubahan aku tetiba nie .


aku ingat lagi kata kata arwah nenek aku tengok aku berhijab bagai .


'' kau nie macam warak tak betul pahal ?''


aku boleh gelak je masa tuu .


kawan kawan aku always give moral support kat aku , mesti lah dorang 


suka kan tengok aku dah berubah ? ceh ceh ..


pastu aku try belajar macam macam pasal aurat nie .


dulu bagi aku rambut je kene tutup . tapi bila aku dapat lagi


satu hidayah dalam diri nir baru baru ni .



Baru aku tahu islam mewajibkan seseorang wanita menutup seluruh tubuh 


badan nya kecuali muka dan tapak tangan .


aku rasa aku sekarang di stage 6-7 , anda ?

now aku dah tak pakai lagi baju yang singkat and ketat ketat . 


kalau pakai sandle pun dah pakai stokin , baju pun mesti pakai inner .


bertudung pun dah tutup dada . And all islam wajib kan aku 


dah buat , solat pun alhamdulillah cukup .


sepekara je lagi yang aku belum buat .



iaitu membataskan pergaulan antara lelaki dan perempuan .

sebab aku tak nak dpat ganjaran di akhirat sebegini rupa




tapi aku nak yang macam nie , syahmi kalau awak dah betul 


mampu , cepat kan lah benda yang baik ni ye ?




tuu yang aku kene buat , kalau boleh keluar pun jangan lah berdua je .


bawaklah anak buah ke pupu pupu ke , adik ke .


janji ada orang ketiga , aku tak nak dah orang ketiga tu setan .


macam macam boleh jadi kang ,



so aku harap syahmi dapat baca nie supaya dia tahu aku berubah kerana 


Allah , dan aku still sayang kan dia walaupun aku dah jadi alim sikit , 


cehhh haha .


so Muhammad Syahmi , saya harap soalan awak yang awak tanya kat 


saya tempo hari dah terjawab lah ye ?



saya harap sangat awak faham apa yang saya alami sekarang .


saya nak awak tahu nie ...



insyaAllah saya akn menjadikan awak lebih baik daripada hari ini .


saya nak hubungan kita ni mendapat keredhaan dari Allah .


sebab itu amat bermakna bagi saya dan saya nak 


kekal selamanya dengan awak ...



insyaAllah one day dengan awak kan ?


saya pun nak awak belajar tentang islam dengan lebih mendalam 


sebab one day kalau ada jodoh awak akan jadi imam saya .


so please read this syahmi .







insyaAllah kalau ada jodoh antara kita tak kemana dan 


andai tiada jodoh saya redha dengan ketentuan Allah terhadap kita .






aku bersyukur kepada Allah kerana masih memberi sinar nur nie kepada


hambanya yang hina nie .



harap segala dosa aku diampun oleh Nya .




sekian ...




"http://i947.photobucket.com/albums/ad318/hannacrazee/Decorated%20images/go5.png"/> 'http://i561.photobucket.com/albums/ss52/angelicxmelody/Web%20materials/go5.png'/>